Фахівці нашої компанії надають великого значення колірної кодуванні інвентарю. Але чому?

 

Багато хто з нас чув про ризик перехресного забруднення. Колірне кодування допоможе розмежувати інвентар, яким миється санітарна зона, від предметів, використовуваних для чищення кухні. Ще одним вагомим бонусом колірної кодування є те, що співробітнику набагато легше розмежовувати інвентар та миючі засоби по зонам і запам'ятовувати це.

Існують загальноприйняті стандарти значення кольорів, які застосовують всі підприємства. Всього їх 4: червоний, зелений, синій і жовтий.

 

Що ж вони означають?

  • Червоний колір і його відтінки в інвентарі застосовується для санвузлів, підлоги та поверхонь в туалетних кімнатах. У цьому випадку навіть миючі засоби виробники позначають відповідним кольором. Як правило, для чищення цієї зони використовуються кислотні засоби. Наприклад, на пляшці присутній червоний шрифт і кришка, упаковка повністю червона, а засіб сам по собі червоного відтінку, на етикетці також багато відповідного кольору.
  • Інвентар зеленого кольору застосовується в місцях приготування їжі. Також може використовуватися для барних стійок і столів, де їжа споживається.
  • Синій колір призначений для загальних зон з найменшим ризиком. Це можуть бути гостьові зони, коридори, меблі, офісна техніка.
  • Жовтий колір використовується для особливих зон з підвищеним рівнем стерильності. Такі зони часто дезінфікуються.


На професійній кухні може бути своє кодування: червоний колір для прибирання м'ясного цеху, зелений - для овочевого, синій - для рибного, жовтий - для хлібобулочних виробів.

На сьогоднішній день немає чітких державних регламентів за значенням кольорів. Представлені вище є загальноприйнятими, але кожне підприємство чи установа може позначати свої кольори для кожної зони.

Червоний, зелений, синій і жовтий - 4 базових кольори. Виробники прибирального інвентарю створюють лінійки продуктів відповідно до них.

Великим підприємствам може знадобитися більше кольорів. Виробники намагаються задовольняти і ці потреби. Наприклад, Vikan для харчових виробництв пропонує до 9 кольорів інвентарю: рожевий, зелений, синій, червоний, білий, жовтий, помаранчевий, фіолетовий і чорний.